Tasapelin merkitys

Malagan alkukausi on ollut vähintäänkin vaikea. Viiden ensimmäisen ottelun aikana ehdimme nähdä ne kaikki erilaiset tavat hävitä jalkapallo-ottelu: Joissain peleissä hallittiin mutta ei saatu maaleja, joissain peleissä puolustettiin hyvin mutta vastustaja iski kuitenkin kertaalleen, joissain taas hävittiin vain yksinkertaisesti pelaamalla todella huonosti. 

Viime viikonloppuna Malaga kohtasi Athletic Bilbaon kotonaan ja tuo näytös olikin jotain sellaista mitä edes salkkareiden käsikirjoittajat eivät olisi pystyneet kirjoittamaan. Käydäänpä hieman läpi ottelun kulkua. Jo kahden minuutin jälkeen 30 000 katsojaa kuuli kuinka hyvän viime kauden pelannut toppari Luis Hernandez huusi “Haluan olla pujottelukeppi” kun Iker Muniain pyöritti miehen kahville. Lopputuloksena rangaistuspotku jonka ikämiespelaaja Azuritz laittoi sisään. Malaga esiintyi ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kentällä surkeasti. Joukkue tuntui pelkäävän virheitä ja lopputuloksena jäätyineiden jalkojen lisäksi oli jäätyineitä päitä. Pelokkuus hävisi alun jälkeen ja jakson loppua kohden joukkue loi toinen toistaan parempia tilanteita yleisön tukiessa hurjasti kotijoukkuetta. Lopulta Diego Rolan toikin sinivalkoiset takaisin peliin upealla nostollaan 16-alueen rajalta takanurkkaan. Haluan kuitenkin nostaa toisen yksilösuorituksen framille tuosta maalista. Nimittäin Rolanille tilan loi upealla syötöllään serbipelaaja Zdravko Kuzmanovic jonka ristipallo oli sellaista vihreän veran taidetta että tällainen kokeneempikin jalkapallon ystävä sai pyyhkiä kyyneleen poskipäältä: Mies sai pallon keskiviivalla ja kahden pelaajan hyökätessä kimppuun hän pyörähti ympäri ja ilman potkaisi paikoiltaan pallon 50 metrin päähän suoraan Rolanin jalkaan. Upeaa, kerrassaan upeaa.

Toinen jakso alkoi murheellisesti kun Malagan hyvä vire suli heti alkuunsa. Meillä oli ottelun jälkeen kymmenienkin kertojen kelaamisen jälkeen Otto Pihkalan kanssa erimielisyyttä tilanteesta. Minun mielestäni kyseessä oli järkyttävä tuomarivirhe ja Kuzmanovic ei hakenut tilanteessa rikettä vaan yritti selkeästi pelata palloa. Lopputulemana kuitenkin virhe jäi viheltämättä, Athletic käänsi pelin nopeasti ja Williams tykitti vastahyökkäyksestä pallon ylänurkkaan. Heti seuraavassa tilanteessa sitten nähtiin serbiveren kuohahtaminen kun ensin Kuzmanovic huitaisi kädelläään vastustajaa ja purnasi itselleen tilanteessa vielä toisenkin keltaisen kortin. Tilanne oli monella tapaa huonoa mainosta jalkapallolle ja moni saisi tilanteessa ottaa oppia jatkoon. A) Kyllä. Edellisessä tilanteessa Malagalla jäi virhe saamatta ja Athletic teki sen seurauksena maalin. B) Kuzmanovic on yksi nuoren joukkueen kokeneimmista pelaajista. Hänen pitäisi tuossa iässä ymmärtää että hän ei voita enää yhtään mitään menemällä läpsimään seuraavassa tilanteessa vastustajaa. C) Ottelun tuomari oli järkyttävän huono. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ainoastaan hiiri antaa “Sinä jätit tuossa tilanteessa meiltä antamatta vaparin”-kommentista toisen keltaisen kortin ja ulosajon.

Ulosajo on aina kova rangaistus ja monesti sillä on iso ja merkitsevä tekijä ottelun päättymisen kannalta. Tuomarin pitäisi ymmärtää tämä ja hänen tulisi myös oppia kontrolloimaan pelaajia muilla tavoin kuin kortteja näyttämällä. Espanjalaisissa tuomareissa on sellainen iso vika että he kompensoivat huonoa kommunikaatiotaitoaan ja itsetuntoaan jakamalla kortteja käsittämättömissä tilanteissa. Tuomarina sinä osoitat pienuutesi pelaajille jos jokaisen protestin jälkeen sinun ainut tapasi vastata on antaa keltaista korttia. MUTTA! Tästäkin huolimatta lopullinen vastuu on pelaajalla. Itse työskentelin kesän FF Jaron Ykkösessä pelaavan edustusjoukkueen mukana ja monessa pelissä me olimme vastaavissa tilanteissa kuin Kuzma ja koko Malagan joukkue lauantaina. Ja tässä tulee se tapa miten tilanteisiin pitää reagoida. Kun tuomari teki muutaman huonon tuomion ja pelaajat alkoivat keskittää voimavarojaan pelaamisen sijasta tuomarille protestointiin niin meidän päävalmentajamme huusi pelaajalle kentällä: “Keskity (pelaaja) pelaamiseen. Me emme saa tänään tuolta tuomarilta yhtään mitään”. Ja tämä oli se viesti mitä Michelin olisi pitänyt huutaa Malagan pelaajille 1-2-maalin jälkeen. Keskittykää peliin, älkää keskittykö tuomariin. Se ei anna teille yhtään mitään ja antaa teille vaan kortteja jos ette rauhoitu.

Malaga nimittäin lamaantui täysin Kuzman punaisen jälkeen ja mussutus tuomarille jatkui joka tilanteessa. Se on nuoressa joukkueessa yleinen vika ja vie keskittymisen itse suorittamisesta pois. Athletic pääsi rokottamaan Malagan keskittymisen puutteesta hetkeä myöhemmin kun joukkue siirtyi jo 1-3-johtoon. Ja niin kuin sitä sanotaan niin kahden maalin johto urheilussa on se kaikkein vaarallisin. Nimittäin kymmenen minuuttia ennen loppua Malaga sai keskeltä vaparin ja Baysse kävi ohjaamassa sen sisään Athleticin puolustuksen nukahdettua tilanteessa. Kun Rolan toi Borja Bastonin upean kaksinkamppailuvoiton jälkeen Malagan tasoihin niin peli olikin aivan uusi. Rolanilla oli mahdollisuus vielä ottelun lopussa viedä Malaga voittoon mutta liika oli jo liikaa.

Viikonlopun tulosta ei voi hehkuttaa liikaa. Malaga tarttui kiinni elämänlankaan viimeisenä mahdollisena hetkenä ja tarttuikin siihen kunnolla kaksin käsin. Joukkue joka oli hävinnyt viisi ensimmäistä otteluaan maalierolla 1-11 nousi kotonaan kahden maalin takaa yhden miehen vajaalla tasoihin aivan ottelun lopussa. Se jos mikä antaa uskoa tulevaan. Nyt joukkue näki että mikä tahansa on mahdollista kun vain tekee tarpeeksi töitä ja on huolellinen. Tämä saattoi olla Malagan kaudelle varsinainen kick start. Tilannehan ei missään nimessä ole helppo sillä viidessä ensimmäisessä ottelussa kärsityt tappiot ovat laittaneet Los Boqueronesin tiukan paikan eteen. Etumatkaa muille kilpailijoille on annettu runsaasti ja tulokset ovat tuoneet mukanaan sen että kävi miten kävi niin tämän kauden ainut taistelu tullaan käymään sarjassa säilymisen puolesta. Ensi viikonloppuna Malaga kohtaa paikallisottelussa Sevillan vieraissa. Tuosta ottelusta kun saisi mukanaan rannikolle jotain muutakin kuin likaisia sukkia niin tilanne näyttäisi jo huomattavasti paremmalta maajoukkuetauolle lähdettäessä. Mahdollisuudet siihen ainakin ovat sillä Sevilla pelaa ennen tuota matsoa keskellä viikkoa Mestareiden liigaa.

 – Jaakko Kuusisto –